Med 100 starter i Sørlandsgaloppen

Med 100 starter i Sørlandsgaloppen

 

 

De har deltatt i minst 100 Sørlandsgalopper, KOK-medlemmene Oddbjørn Hjetland og Øystein Halvorsen. Legger vi til at de fortsatt er to sprekinger, Øystein påmeldt til Galoppen, Oddbjørn ivrig på turorientering og kanskje på startstreken 1. juli, og at de er 71 og 82 år gamle, forstår de fleste at her er det mye o-historie og løpserfaring samlet.

 

Høydalsmo 1965

 

Vi møtte de to for å se litt tilbake på de 55 Sørlandsgaloppene som har vært avviklet så langt. Øystein husker godt at han vant gutteklassen på Høydalsmo i 1965, Oddbjørn mener at han også deltok i den første Sørlandsgaloppen.

Øystein har vært grossist i norske mesterskap,Oddbjørn med tetplasseringer i junior-NM og militært NM.

- Det er jo Øystein du må skrive om, sier Oddbjørn kledelig beskjedent, før de to er i full gang med å minnes grunneiere i Iveland, gigantiske teltleire da det var over 4000 deltakere i Sørlandsgaloppen på 1980-tallet, den gang brusbilen sto fast i menenskevrimmelen og Øysteins mange meritter i o-løypene. 

 

Norgesmester flere ganger

 

- Var vel på pallen i NM en rekke ganger på 1970-tallet med blant annet to gullmedaljer på langdistanse-NM, forteller Øystein som også tok sølvmedalje på stafetten under VM i Skottland i 1976. Mens Oddbjørn husker godt et Galopp-løp i Vennesla da han kom stormende ned Askedalen, ble nummer to av 82 løpere og fikk klemmer av lokale konkurrenter da han kom i mål. Mest fordi han hadde slått alle østlendingene.  

Bildet er fra Fædrelandsvennen desember 1977 da Øystein ble tildelt Bragdstatuetten, utmerkelsen for de beste idrettsprestasjonene en sørlending sto for i dette året. 

 

De er ikke i tvil om at Sørlandsgaloppen har betydd enormt for norsk orienteringssport. De håper selvsagt til det siste at det blir et fullverdig arrangement i år, trass i koronatrusler, og jubler samstemt over nesten 1500 påmeldte en måned før første løpsdag.

- Jeg tror Sørlandsgaloppen kan løfte seg igjen etter noen litt magre år, sier en optimistisk yngstemann Øystein som ikke ser det som urealistisk med 2000 på startstreken om et par år. 

 

Flotte løpsområder

 

I de store årene var hele norgeseliten på plass i Sørlandsgaloppen, og da var det forbundet med mye prestisje å gå til topps etter seks dager med o-slit i Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder.

De er enige om at årets Sørlandsgaloppen går i fantastisk flotte områder i Mandal og Kristiansand. Med vakre samlingsplasser.

- Jeg husker at Ragnhild Bratberg kom løpende ned heia fra Bymarka med innkomst i Ravnedalen. Hun trodde hun var kommet til Edens Have, fortalte hun etter målpassering, minnes Oddbjørn. Og Ravnedalen er altså samlingsplass og målområde de to siste dagene under Sørlandsgaloppen 2021.

Dette bildet av to tvillingpar er tatt etter militært NM i Tveit i 1960. Fra venstre Oddbjørn Hjetland, som ble nummer to, deretter Gunnar Østerbø, som ble nummer fem, Asbjørn Hjetland nummer 13 og Harald Østerbø som plasserte seg rundt 20. plass.  

 

Takker naboer og speideren

At O-sporten sliter med rekrutteringen, er de begge altfor klar over. Med 70-80 løpere på lokale løp er det under halvparten av hva det var for 10-15 år siden. Øystein takker gode o-naboer på Bellevue i Kristiansand for at han ble dradd inn i orienteringssporten, tvillingene Asbjørn og Oddbjørn Hjetland, de gang i 12 års alderen, ble sendt til Røyknes med kart i hånda av ivrige speiderledere på Vennesla med beskjed om å finne tilbake til bygda.Det gjorde de, og siden har de vært o-løpere begge to.

Oddbjørn Hjetland er akkurat kommet i mål på Holmenkollmarsjen, et løp han har fullført 12 ganger. Bildet er tatt en gang på 70-tallet.  

 

Allsidige idrettsmenn har de absolutt vært begge to. Solide spillere i Start opp til juniorlaget, langrennsløpere også. Oddbjørn kan vise til at han har gjennomført 250 turrenn på ski, deriblant Vasaloppet, Øystein også ivrig på ski med en knallsterk plassering i Vasaloppet da han ble nr 422 av ca 12000 startende. 

Løypeleggere

- Jeg var jo ingen langrennsløper, men formen var nok god, sier Øystein som også har vært løypelegger i Galoppen flere ganger. Det samme gjelder for Oddbjørn med oppgaver som løypesjef og løypelegger. - Har faktisk vært løypelegger i fem norgesmesterskap,mener han å huske. 

Begge hadde utstyrt seg med avisutklipp og bilder fra gode minner og store seire i o-løypene. De forteller at vennskap er blitt knyttet som varer livet ut, og de er stolt over klubben de representerer, Kristiansand Orienteringsklubb. Den ble startet i 1973 da orienteringsguppa i IK Start ble lagt ned. Og de er samstemte om at det var en svært riktig avgjørelse.

Her er de mye norsk elitehistorie samlet på ett brett. Bildet er tatt etter lang-NM på Vegårshei i 1977 der Øystein Halvorsen (i midten) ble mester. Til venstre Sigurd Dæhlie, til høyre Øystein Weltzien.

Best i verden

KOK har i en årrekke vært en klubb som har påtatt seg mange store arrangementer, og står sentralt også i Sørlandsgaloppen 2021.  - I flere år var vi rett og slett verdens beste o-klubb med store internasjonale stafettseire, slår de fast.
At der er alt for få unge ute i o-løypene for tiden, beklager de begge.
- Men å se 80-90-åringer løpe rimelig lett mot mål i et o-løp er en flott opplevelse, sier ungdommen Øystein som fyller 72 i år. Og får støtte fra 10 år eldre Oddbjørn Hjetland om at o-sporten kan du leve med aktivt gjennom så å si hele livet.