Satte Furulunden på o-kartet for 44 år siden

Satte Furulunden på o-kartet for 44 år siden

 

I 1977 da Søgne IL hadde flust med gode O-løpere gikk ryktene om at det var på gang et orienteringskart i Mandal, visst nok i et fantastisk terreng i nærheten av den kjente campingen/sandstranden Sjøsanden. Etter litt detektiv-arbeid så fikk man bekreftet at Mandal kommune i samarbeid idrettslaget MHI i et forsøk på å få opp interessen for orienteringssporten var i gang med å lage O-kart over Furulunden.  

 

Dette kartet ble særdeles godt mottatt av Søgne-løperne og de neste vinterne så ble dette kartet flittig benyttet til fellestreninger på søndager i vintermånedene. For Søgne-løperne så ble O-løp i Furulunden en stor overgang fra terreng og post-detaljer som man var vant med. Fra kupert, stifattig terreng som sjeldent gav under 10 minutter på kilometeren opplevde man flatt terreng, med lite vegetasjon og den nærmest ukjente postdetaljen: Grop! Ikke en trening eller konkurranse i Furulunden uten mist 5-6 poster oppi en grop. 

Undertegnede mener bestemt at han har hatt post i alle gropene som finnes i Furulunden. 

 

Etter en liten periode med aktive løpere fra Mandal til midt på åttitallet så har dessverre ikke O-sporten fått fotfeste i Mandal. Et spørsmål vi O-løpere fra Søgne har lurt på i alle år er hva som gjorde at Askøyværingen Jan Arve Solli fikk oppdraget med å synfare og tegne Mandals første O-kart. 

 44 år etter at kartet kom ut har vi endelig lykkes med å få svar på mysteriet. 

 

-Da jeg begynte på idrettshøyskolen i 1975 kom jeg i klasse med ei turndame fra Mandal. Vi ble gift, og da vi kom på besøk til Mandal tok daværende idrettskonsulent Jan Johannessen kontakt og spurte om jeg kunne lage i O-kart over Furulunden.  

Han hadde fått tips om at jeg var en o-løper som synfarte og tegnet o-kart. Slik ble første utgaven over Furulunden til. 

 

-Hva tror du er årsaken til at man (med unntak av årene 1978 – 1985) ikke har lykkes med å få et O-miljø i Mandal, når man har et slik fantastisk terreng som i tillegg er sentrumsnært? 

-Vanskelig for meg å se hva som er årsaken til at O-sporten ikke har fått fotfeste i Mandal. Tradisjonelt har turn, friidrett og fotball stått sterkt i Mandal. Og så er det vel slik som det er i resten av idretts-Norge at alt står og faller på ivrige ildsjeler. 

 

-Har du deltatt på O-løp i Furulunden etter at kartet var ferdig i 1977?  

-Jeg har ikke løpt O-løp i Furulunden etter at kartet var ferdig, men jeg og kona tar oss alltid tid til løpeturer i Furulunden når vi er på besøk i Mandal. Jeg trener aldri med kart i hånda, jeg får mere enn nok kart-trening gjennom synfaringen, som jeg fortsatt driver med. 

 

-Hva tenker du om utviklingen til Sørlandsgaloppen med færre og kortere løp? 

-Hvis det er dette som må til for å få ungdommen tilbake, så er det greit for meg. Liker ikke sprint så godt. Målestokken blir for stor og for mye detaljer presses inn på kartet. Da resulterer det i en synstest og for mange tilfeldigheter spiller inn. 

 

-Hvordan er formen, og ser du frem til å delta på årets Sørlandsgalopp? 

-Formen er ikke som den en gang var, av naturlig årsaker (har fylt 70 år). Det er ikke til å komme forbi at jeg har noen «vonter» etter mange år i O-løypa. Har jo løpt orientering i 57 år. Prøver å holde grunnformen med 3-4 treninger i uka, mest rolig trening og så tar man resten på rutinen. Når vi får kartet i hånden i startøyeblikket så glemmer man alle «vonter» … ser frem til å endelig kunne konkurrere igjen i Sørlandsgaloppen, avslutter tidligere landslagsløper og medaljegrossist fra både NM og VM for veteraner; Jan Arve Solli.