
Smittevernsjefen slår fast at o-løpere har det bedre enn andre
La oss ta det siste først, nemlig svensk forskning på senior o-løpere:
- Forskere ved Ørebro Universitet har brukt spørreskjema og faktisk avføringsprøver for å finne ut mer om senior o-løpere og deres helsetilstand, forteller en alltid like engasjert og rakettraskttalende 69-åring. Og tar kjapt konklusjonen: - Spørreskjemaene viste at o-løpere sover bedre, har mindre angst og depresjon og føler seg generelt bedre enn andre mennesker, sier o-løperen og legen, og slår fast at det mest spennende og nyskapende jo var avføringsprøvene: - De viste at veteraner innen o-sporten har en mer fordelaktig bakerieflora enn andre. Og det er viktig, slår doktor Haarr fast.
Leser kart på senga
Som hevder at han av og til bytter ut fagartikler med o-kart når sengelektyren skal velges. og som hadde en lengsel og et fjernt ønske om en gang å få delta i Sørlandsgaloppen da han var fersk o-løper i Ready midt på 1960-tallet. - Men det skjedde ikke før jeg kom til Sørlandet og etter at jeg debuterte i o-løp på Bragdøya i år 2000. Da ble jeg "grisehekta", kartet var jo fantastisk, så detaljert at alt stemte, minnes han og tenker tikbake på 1:25.000 kart på 60-tallet der det ikke alltid var så enkelt for en fersk o-løper å finne frem.
Satser mot H70
Han bedyrer at han aldri har vært god o-løper, men hadde sin største o-opplevelse da han slo sitt ungdoms ideal i o-løype, Per Øhlckers, i Sørlandsgaloppen i Jegersberg i 2012. Men akkurat det å vinne er ikke viktig, hevder han. Selv om han tar denne sesongen som en "hvile- , og mellom- og oppladingssesong" som eldstemann i H 65, og gleder seg til å være yngst i H 70 neste år. Han nærmest garanterer en topptrent og toppmotivert 70-åring klar til start.
- Det flotte med orientering at det er mye enklere ikke å være god i dnene idretten enn i de fleste andre idretter. Og så stiller vi på like fot, skifter og løper sammen med verdensmestre, vi o-trimmere. Fotballspillere i min ungdom kunne jo ikke akkurat drømme om å spille på samme bane som Ole Gunnar Solskjær, er Dagfinn svært enig med seg selv om.
Sivil ulydighet
Mannen som i mange år var kommuneoverlege i Kristiansand, pensjonerte seg fra den jobben i 2020 og var svært sentral som smittevernoverlege i første del av pandemien, er ikke redd for å "tale Roma midt imot". - I mitt fag er sivil ulydighet viktig og nødvendig av og til, slår han fast. Og vi andre har friskt i minne at han var tydelig både inn-og utad når han var uenig med sentrale helsemyndigheters koronautspill.
Akkurat det å drive sivil ulydighet var noe han fant bokstavelig talt livsviktig i sine mange år som fastlege for rusmisbrukerne i Kristiansand. Også på dette feltet valgte han løsninger til beste for klientene, men kanskje ikke innenfor lovverket. - Og i ettertid viste det seg at jeg valgte rett, sier han passe ubeskjedent.
Politiker
Nå er han også politiker, deltidslege på eldreinstitusjoner og fortsatt tar han bladet fra munnen når det er nødvendig. At partiets hans, Arbeiderpartiet, sa nei til rusreformen, var en stor skuffelse for både mennesket og fagmannen Dagfinn Haarr.
Tilbake til o-sporten og Sørlandsgaloppen. Han er rimelig trygg på at det blir et arrangement der alle som ønsker det skal få delta, men at det blir annerledes denne gang. Uten kafe, uten løperdrikke, resultatservice på samlingsplass og annet der mange vanligvis samles og har gode o-møter.
Dopamin-kick
- Men jeg er trygg på at det viktigste i år er at folk får løpe i de flotte terrengene i Furulunden i Mandal og Bymarka I Kristiansand, sier mannen som gleder seg over ethvert dopamin-kick han får i o-løypene.
- Gjerne i Sørlandsgaloppen der jeg er påmeldt. Men like gjerne på tur sammen med gode venner til løp i Karibien, på Cuba, i London, Frankrike, Spania og Danmark dit han jevnlig reiser.
Litt mer demokratisk
Og legger til: Skulle gjerne sett at o-sporten var litt mer demokratisk, kanskje som i Sverige. I Norge er det litt for stor overvekt av høyt utdannede o-løpere vi møter i skauen. En bredere rekruttering hadde vært flott, men det er ingen enkel sak, er han enig med seg selv om. Og fortsetter om hvor viktig det er at familiene deltar for å få barna med. Men den problematikken får vi komme tilbake til en annen gang.
Nå har Dagfinn Haarr som første prioritet i samarbeid med lokale helsemyndigheter å lage en trygg og vellykket Sørlandsgaloppen. Også det fikser han.